Jak najlepiej zaprojektować kuchnię?

Kuchnia to bez wątpienia ulubione miejsce wszystkich domowników. Nazywana jest sercem domu, ponieważ kojarzy nam się z niezwykle pozytywną, rodzinną atmosferą. To najczęściej tutaj delektujemy się filiżanką porannej kawy. To w jej pobliżu cieszymy się uroczystym obiadem w gronie najbliższych. To tutaj przyrządzamy codzienne posiłki i w wielu przypadkach wspólnie je spożywamy. Wyobrażając sobie wymarzoną kuchnię, dużą wagę przywiązujemy do jej estetycznej aranżacji, a jednocześnie chcielibyśmy zachować jej maksymalną praktyczność i ergonomię, aby przygotowywanie posiłków było równie przyjemną czynnością, co ich spożywanie:) Piękna i komfortowa? To możliwe!

Przygotowanie projektu

Zadajmy sobie pytanie: „Jak wyglądałaby kuchnia moich marzeń?” I tutaj ogromną pomocą okazują się zasoby internetowe prezentujące nieskończone możliwości stylów, kolorów, faktur i użytych materiałów, aranżacji. Skandynawski minimalizm? Luksusowy klimat glamour? A może ponadczasowe retro? – Przeglądając zdjęcia realizacji z różnych stron świata, klarują się nasze preferencje co do dominującego stylu wystroju.

Portale graficzne to również nieograniczona kopalnia ciekawych rozwiązań na wykorzystanie szafek i ich pomysłowe wyposażenie, często zaskakujące niesztampowością.

Zbiór wybranych w trakcie poszukiwań grafik i fotografii będzie wspaniałym punktem wyjścia do przygotowania przez profesjonalną firmę projektową koncepcyjnego planu kuchni marzeń.

Ergonomia

Kuchnia powinna być przede wszystkim funkcjonalnie rozplanowana i wygodna w użytkowaniu, zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Ergonomia w kuchni opiera się na zasadzie tzw. trójkąta roboczego polegającej na odpowiednim rozmieszczeniu stref roboczych w obrębie lodówki, zlewozmywaka i sprzętu do obróbki cieplnej, czyli płyty grzewczej i piekarnika. Bez względu na rodzaj posiłku, zwykle zaczynamy od wypakowania produktów z lodówki. Następnie myjemy je, dokonujemy obróbki mechanicznej, a na końcu gotujemy, pieczemy lub smażymy. Odpowiednie rozmieszczenie ciągu sprzętów i zapewnienie wystarczającej powierzchni wolnych blatów pomiędzy nimi ma za zadanie usprawnić cały proces przygotowania posiłku.

Projekt: im wcześniej, tym lepiej

O odpowiednie zaaranżowanie poszczególnych stref przygotowywania posiłków należy zadbać najlepiej już na etapie planowania ścian i ścianek działowych. Wiedza m.in. o docelowym położeniu gniazdek, punktów oświetleniowych, przełączników, przyłączy wodno-kanalizacyjnych, wylotów kanałów wentylacyjnych oszczędzi, na etapie prac wykończeniowych, niepotrzebnych dodatkowych zabiegów z ich przesuwaniem w odpowiednie miejsca. Na przykład, warto aby gniazdka zasilające poszczególne sprzęty umieszczone były obok, w sąsiedniej szafce, z łatwym do niego dostępem. Na przykład: wysokość blatu roboczego może być uwarunkowana położeniem okna lub parapetu. Równie ważne będzie dostosowanie granic posadzek i sufitów podwieszanych do linii projektowanej zabudowy meblowej. Oczywiście zastosowane na posadzki i ściany okładziny muszą być kompatybilne z przewidywanymi materiałami i kolorystyką wyposażenia meblowego.

Niekiedy zdarza się, że projekt wymarzonej kuchni po prostu nie jest możliwy do realizacji. W takiej sytuacji warto zaufać fachowcom i wspólnie znaleźć złoty środek pomiędzy elementami, które bardzo chętnie widzielibyśmy w naszej kuchni, a ograniczeniami pomieszczenia lub zasadami ergonomii.

Piękne czy praktyczne – co wybrać?

W trakcie ustaleń i planowania zabudowy projektant z przedstawia różne rozwiązania funkcjonalno- materiałowe, z określeniem konkretnych zalet i wad danej opcji, co pozwala Państwu podjąć świadome decyzje. Wybór pomiędzy „atrakcyjnym wizualnie” a „praktycznym” nie zawsze okazuje się być łatwym. Wygodne, ale widoczne wystające uchwyty dokręcane do frontu kontra ascetyczne, acz niepozbawione dyskomfortu w użytkowaniu rozwiązania bezuchwytowe? Ciepłe, zachwycające naturalnością, aczkolwiek łatwe do porysowania drewno  kontra trwały i wodoodporny, ale ciężki i zimny kamień na blaty robocze? Czarne fronty w wykończeniu w połysku, otwierane na docisk zachwycą elegancją pod warunkiem, że będą niemal codziennie czyszczone;)

Zadaniem doświadczonego projektanta jest doradzić najbardziej optymalne rozwiązanie.

Dobre oświetlenie

Zaplanowanie optymalnego oświetlenia, z maksymalnym wykorzystaniem światła naturalnego, ma pierwszorzędny wpływ na komfort użytkowania kuchni.  Blaty poprowadzone wzdłuż okien to atrakcyjne miejsce robocze dające odprężenie poprzez kontakt ze światem na zewnątrz:) Oczywiście po zmroku musimy wspomóc się skierowanym na blat światłem sztucznym, które odpowiednio wcześniej warto zaplanować. Oprawy sufitowe dają ogólne oświetlenie pomieszczenia, natomiast szczególną uwagę należy zwrócić na porządne doświetlenie całej powierzchni blatów roboczych. Najlepiej jest zainwestować w odpowiednie oświetlenie ledowe – energooszczędne, o dużej żywotności, o neutralnej lub ciepłej, miłej dla oka barwie. Z dodatkowych opcji można również rozważyć zastosowanie automatycznie włączającego się oświetlenia wewnątrz głębokich szafek narożnych, wewnątrz szuflad i szafek wiszących.

Gniazdka elektryczne

Sprzęt AGD, a więc m.in. płyta grzewcza, piekarnik, okap, lodówka czy zmywarka potrzebują stałego podpięcia do zasilania sieciowego. Projektowanie kuchni powinno więc uwzględniać układ instalacji elektrycznej. Ważnym jest zamontowanie  wystarczającej ilości gniazdek elektrycznych na ścianie nad powierzchnią blatu, bądź umieszczenie ich w samym blacie za pomocą gniazd typu Flexi-Port, które to rozwiązanie stosowane jest najczęściej na wyspie. Dzięki przewidzeniu dużej ilości gniazdek czajnik elektryczny, robot kuchenny, toster czy ekspres do kawy mogą działać jednocześnie, bez ich przepinania, a Ty nie musisz przerywać procesu przygotowywania posiłku.

Gniazdka zasilające sprzęty zabudowane powinny być usytuowane w takich miejscach, by możliwy był dogodny dostęp do nich w każdej chwili.

Blaty robocze

Tych powierzchni chyba nigdy nie jest zbyt wiele;) Podstawą jest przynajmniej jeden duży fragment blatu, na którym będziemy wykonywać większość czynności przygotowawczych. Warto zadbać o jak największą powierzchnię tej strefy. Pozostałe fragmenty powinny odpowiednio dzielić zlewozmywak i płytę kuchenną, a także służyć do wykładania produktów z lodówki bądź do odkładania gorących naczyń z płyty kuchennej czy piekarnika (zawsze na deskę lub podkładkę!).

„Zagracenie” blatów nadmierną ilością przedmiotów obniża estetykę kuchni, utrudnia utrzymanie czystości powierzchni roboczych, a przede wszystkim zmniejsza jego powierzchnię zmniejszając komfort jej użytkowania. Z tego względu postarajmy się przewidzieć odpowiednie do ich ulokowania przestrzenie w szafkach, schowkach i szufladach, wykorzystując dostępne na rynku różnej maści organizery i inne udogodnienia.

Wysokość powierzchni blatu koniecznie dostosujmy do naszej wysokości i dotychczasowych preferencji. Najczęściej stosowane standardy to 85÷91cm. Warto z uwagą przymierzyć się do wysokości blatów już istniejących, sprawdzając komfort krojenia czy zmywania w zlewozmywaku tak, aby uniknąć zbyt dużego pochylania się w trakcie tych czynności. Czasami, raczej w kuchniach rustykalnych, stosuje się niższy blat w strefie gotowania. Dla miłośników domowej roboty pierogów, wałkowanie ciasta na niżej położonym blacie również będzie bardziej komfortowe:)

Garść podpowiedzi projektowych

Oczywistym jest, że zmywarkę warto umiejscowić tuż obok zlewozmywaka, aby po zrzuceniu odpadków do kosza na śmieci i wstępnym spłukaniu naczynia z łatwością umiejscowić je w koszu sprzętu. Czasami uda się umiejscowić zmywarkę w zabudowie słupkowej na takiej wysokości, aby po jej otwarciu dostęp do koszy nie wymagał pochylania się.

Z podobnych powodów postarajmy się, aby naczynie używane na płycie grzewczej można było przenieść do zlewozmywaka, na przykład w celu odcedzenia, ponad blatami. Jest to bardziej bezpieczne i wygodne rozwiązanie.

Wieloletni trend stosowania szafek wiszących sięgających sufitu podyktowany jest nie tylko chęcią uniknięcia kurzących się i często zagraconych powierzchni, ale również uzyskaniem dodatkowej kubatury, którą można wykorzystać na rzadko używane sprzęty, termosy, bidony, sporadycznie używane naczynia, wazony, itp.

Jeśli mamy zamiar nad zmywarką ulokować piekarnik lub kuchenkę mikrofalową, upewnijmy się, że producent dopuszcza taką możliwość (raczej niespotykane) – parująca woda może negatywnie wpłynąć na sprzęt powyżej, z groźbą utraty gwarancji.

Zadbajmy również o dopełnienie wymogów producenta okapu co do minimalnej odległości między jego spodem a płytą grzewczą. Wokół lodówki wolnostojącej zastosujmy odpowiedniej szerokości szczeliny, zazwyczaj podane w instrukcji obsługi, zapewniające sprawną jej wentylację.

W obszernej kuchni z zabudową poprowadzoną wzdłuż ścian, w wolnej przestrzeni pomiędzy ciągami meblowymi sytuowana jest często wyspa dająca dodatkowe miejsce robocze, miejsce na odstawianie zakupów, a także dodatkowy podręczny blat na szybki posiłek. Poza oczywistą funkcjonalnością, dzięki zazwyczaj atrakcyjnej estetyce, daje wrażenie „serca” kuchni. Należy zachować odpowiednie odległości między ciągami mebli, przy czym komfortowa przestrzeń to około 120cm.